Het kabinet maakt 450 miljoen euro vrij om met name kleine bedrijven te helpen bij de loondoorbetaling bij ziekte. Werkgevers blijven wel twee jaar betalen voor een zieke werknemer.
Dat heeft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) afgesproken met de werkgeversorganisaties. Met het geld kan de premie van de werkgevers omlaag. Het gaat om ruim 1100 euro per jaar.
Eerder was het plan om de loondoorbetaling voor kleine werkgevers met minder dan 25 werknemers terug te brengen naar een jaar. Maar dat zou volgens de minister prikkels wegnemen om zieke werknemers weer aan het werk te helpen.
Om het mkb te helpen, komt er op 1 januari 2020 een nieuwe verzuim-ontzorg-verzekering. Die zal het mkb helpen het financiële risico op te vangen als een werknemer ziek wordt. De verzekering gaat werkgevers ook helpen bij de re-integratie van zieke werknemers. Het moet ervoor zorgen dat het mkb “veel minder poespas” krijgt als een personeelslid ziek wordt, aldus Koolmees.
De huidige verzekeringsmarkt voor loondoorbetaling is volgens de bewindsman een “lappendeken”. Sommige polissen betalen alleen voor de loonbetaling bij ziekte, andere alleen voor de re-integratie. De nieuwe polis moet voor meer duidelijkheid zorgen.
Loondoorbetaling bij ziekte vormt voor kleine werkgevers een drempel om nieuwe arbeidskrachten aan te nemen. Het zorgt voor veel onzekerheid bij het mkb, aldus Koolmees. "Met dit pakket wordt het makkelijker, betaalbaarder en transparanter voor de kleine werkgever."
Voorzitter Jacco Vonhoff van MKB-Nederland zegt "heel tevreden" te zijn over de afspraken. Hierdoor worden de risico's voor de ondernemers volgens hem beperkt.